Zapraszamy na zjazd członków i sympatyków TP „Bocian”

Drukuj
1 2 3

Serdecznie zapraszamy na spotkanie członków i sympatyków TP "Bocian", które odbędzie się w dniach 22-23 października 2011 r. w Broku, ul. Przystań 2, w ośrodku "Binduga" nad Bugiem.


Spotkanie będzie dwudniowe. Pierwszego dnia – część referatowa z udziałem nauczycieli i uczniów szkół powiatu ostrowskiego, zaś drugi dzień poświęcimy na wycieczki przyrodnicze i pokaz działań związanych z praktyczną ochroną przyrody.

Zgłoszenia przyjmujemy do 15 października, liczba miejsc noclegowych ograniczona. Opłata konferencyjna wynosi 15 zł (w tym obiad i ognisko pierwszego dnia) lub 50 zł (w tym obiad i ognisko pierwszego dnia, nocleg oraz śniadanie drugiego dnia).

 

PROGRAM:


22.10.2011 (sobota)
 

10.00 – 10.10 - Powitanie gości (Mirosław Rzępała, Jerzy Bauer) - 10 min.

10.10 - 10.40 - Ornitologia jako motyw przewodni edukacji ekologicznej na przykładzie powiatu ostrowskiego - 10 lat doświadczeń - Jerzy Bauer (Starostwo Powiatowe, Ostrów Maz.) - 30 min.

10.40 - 11.10 - "Ptaki Czerwonego Bagna w Basenie Biebrzy... i nie tylko" –
dr Romuald Mikusek (Fundacja Inicjatyw Ekologicznych, Kraków) - 30 min.

11.10 - 11.30 – „Edukacja przyrodnicza wśród uczniów i nauczycieli”- Marcin Ilczuk (Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian", Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Stoczek) - 20 min.


11.30-12.00 - Przerwa (kawa, herbata) - 30 min.

12.00 - 12.30 – Uroczyste wręczenie podziękowań i nagród dla młodzieży i nauczycieli biorących udział w projektach Centrum Ekologii i Zrównoważonego Rozwoju w powiecie ostrowskim - 30 min.

12.30 - 13.10 - Projekcja ostatniego filmu Artura Tabora "Sowy Polski" (zrealizowanego w ramach projektu "Sowy Polski" Fundacji Inicjatyw Ekologicznych z Krakowa) - 40 min.

13.10 – 13.40 – „Ptaki naturalnych lasów Europy” - dr Marek Keller (SGGW) – 30 min.

13.30 - 14.00 - "Sytuacja wydry w Polsce" - dr Jerzy Romanowski (Centrum Badań Ekologicznych PAN w Dziekanowie Leśnym, Wydział Biologii i Nauk o Środowisku UKSW w Warszawie) - 30 min.


14.00 - 15.00 - Przerwa obiadowa

14.00 - 14.20 - Narzędzia GIS w gromadzeniu i analizowania lokalnych zasobów przyrodniczych na przykładzie danych o bocianie białym w powiecie ostrowskim - dr Jerzy Wiśniowski, dr Bogdan Kolanowski - 20 min.

14.20 - 14.40 - "Atlas ssaków Polski - stan i perspektywy badań" - dr Jerzy Romanowski (Centrum Badań Ekologicznych PAN w Dziekanowie Leśnym, Wydział Biologii i Nauk o Środowisku UKSW w Warszawie), prof. dr hab. Henryk Okarma (IOP PAN Kraków) - 20 min.

14.40 - 15.00 - "Polska Kartoteka Przyrodnicza" - Marek Kowalski, Mirosław Rzępała (TP "Bocian") - 20 min.

15.00 - 15.20 - "Wykorzystanie nowoczesnych metod do badania areału żerowiskowego błotniaków" - Dominik Krupiński (TP "Bocian") - 20 min.

15.20 - 15.40 - "Co słychać u podsiedleckich pustułek" - Mirosław Rzępała (TP "Bocian") - 20 min.


15.40 - 16.00 - Przerwa

od 16.00 - pokaz własnych prezentacji i zdjęć

18.00 - ognisko


23.10.2010 (niedziela)

 

8.00 - 9.00 - śniadanie

Po śniadaniu podział na grupy robocze:

1. Przykładowe obrączkowanie ptaków - rozstawiamy sieć wczesnym porankiem (przed śniadaniem) a później ją kontrolujemy - kierujący: Romuald Mikusek

2. Obserwacja przelotnych ptaków z wybranego punktu (spodziewamy się przelotu myszołowów zwyczajnych i włochatych) - kierujący: Mirosław Rzępała

3. Przykładowy remont bocianiego gniazda - kierujący: Adam Tarłowski

4. Przykładowy montaż budki dla pustułki na drzewie - kierujący: Tomasz Grabowski

5. Wyszukiwanie śladów wydry i innych ssaków - kierujący: Jerzy Romanowski

 


Szczegóły powyższych zajęć zostaną uzgodnione w sobotę wieczorem.

 

***

 

Organizatorzy: Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian", Centrum Ekologii i Zrównoważonego Rozwoju w powiecie ostrowskim.

 

 

A jak było w zeszłym roku, można przeczytać w aktualności  i zobaczyć w galerii.

 

Zapraszamy do dyskusji Forum Bocian

 

.


Ocena: 0 głosów Aktualna ocena: 0

Komentarze / 0

musisz zalogować się, aby dodać komentarz... → Zaloguj się | Rejestracja